Er heerst een wijdverbreid misverstand dat het religieus volgen van trends gelijk staat aan goed gekleed gaan. Naar onze bescheiden mening is dat niet het geval. Blindelings elke seizoenstrend volgen is een recept voor slechte stijl. En niet te vergeten een gemakkelijke manier om jezelf failliet te laten gaan.

De sleutel tot het behoud van je sartoriale zelfrespect ligt in het vermogen om met succes onderscheid te maken tussen de vluchtige rages en de toekomstige klassiekers. En om je een duwtje in de goede richting te geven, hebben we een zorgvuldig samengestelde selectie gemaakt van de herenmodebewegingen die het waard zijn om dit jaar in je garderobe op te nemen.

Van de terugkeer van bloemen tot de voortdurende verbreding van silhouetten, dit zijn de mannentrends om in 2021 te omarmen.

Bloemen

Een terugkeer naar de jaren zeventig was een van de overkoepelende trends van de afgelopen vijf jaar, en die trend lijkt in 2021 niet af te zwakken. Voor het lente/zomerseizoen manifesteert het zich als bloemenprints a la oma’s gordijnen, wat eigenlijk een stuk draagbaarder is dan het klinkt.

Iedereen, van Tom Ford tot Burberry en Tommy Hilfiger ondergoed, heeft zich uitgesloofd met felle bloemen op onder meer shorts, vakantiehemden en kleermakerskleding. Maar we raden aan om het bij één opvallend stuk per outfit te houden en er, zoals altijd, voor te zorgen dat de rest van je look mooi en gedempt is.

Bermuda

Wie houdt er van korte shorts? Nou, niet D&G, Gucci en een overvloed aan andere smaakmakende high-fashion huizen. Niet als we afgaan op hun SS21 shows. Dit seizoen zien we de terugkeer van langere, wijdere shorts, een echo van een bredere verschuiving die al enige tijd plaatsvindt in alle gebieden van de mannenmode.

De sleutel tot het succes is ervoor te zorgen dat je de lengte precies goed hebt. Streef naar een paar centimeter boven de knieschijf en kies voor een getailleerde stijl die zowel casual als slimmer kan worden gecombineerd.

Ontspannen kleermakerswerk

Naarmate we verder de jaren 2020 ingaan, zullen luchtige silhouetten slanke, nauwsluitende pasvormen blijven overschaduwen. Het is een heropleving van de stijlen die populair waren in de jaren 1980 en 1990 en die nu al een tijdje in de lift zit en hoewel het misschien niet ieders smaak is, kan het er geweldig uitzien als het goed wordt uitgevoerd.

 

Als u erover denkt om zelf ook eens een wijde stijl te kiezen, is ons belangrijkste advies aan u om uw plaatselijke kleermaker eens te bezoeken. Relaxte pasvormen kunnen nog steeds flatteus zijn, maar alleen als ze goed passen.

Meer Gorpcore

High fashion en het buitenleven begonnen een paar jaar geleden met elkaar te flirten. Nu schreeuwen ze van de daken om hun liefde voor elkaar te verklaren. Modejournalisten bestempelden het als ‘gorpcore’ (gorp is een spreektaal voor ’trail mix’, of ‘goede oude rozijnen en pinda’s’), maar hoe je het ook wilt noemen, het lijkt erop dat het een blijvertje is.

Onlangs hebben we samenwerkingen gezien als Palace x Arc’teryx en Gucci x The North Face, waarmee de relatie tussen mode en outdooruitrusting verder is verstevigd. Maar als je mee wilt doen, raden we je aan om hier en daar een op outdoor geïnspireerd kledingstuk in je outfit te verwerken in plaats van je volledig te storten op een kosplay bergbeklimmer.

Verticale strepen

De redenen om de verticale streeptrend te omarmen zijn tweeledig: ten eerste ziet het er geweldig uit en is het een eenvoudige, geraffineerde manier om met prints te experimenteren; ten tweede heeft het de leuke bijkomstigheid dat het een paar kilo’s van je uiterlijk scheelt, waardoor je langer en slanker lijkt.

Voor bonuspunten kunt u kiezen voor stijlen met strepen van verschillende breedte. Of houd het gewoon bij klassieke strepen, of zelfs seersucker, als je het liever subtiel houdt.

Ga voor Nautisch

Herenmode kijkt al lang naar de zeeën voor inspiratie. Je hoeft alleen maar naar de peacoat te kijken om dat te bewijzen. Maar dit jaar gaat het naar het volgende niveau met visserspetjes, Bretonse topjes en andere havenarbeiders-nietjes die verder doordringen tot de mainstream herenmode.

Het is een subgenre van werkkleding dat door modejournalisten nu al gekscherend “shipster” wordt genoemd. Maar hoewel je je er misschien niet van top tot teen in wilt kleden, is een paar van de belangrijkste stukken hier en daar een goede manier om je garderobe op niveau te brengen.

Mid-Wash Denim

Donker of onbewerkt denim is een bonafide basisstuk in de herenmode. Maar als het warm weer wordt, is het niet meer praktisch.

Gelukkig is er dit seizoen een oplossing voor het probleem. Het is een paar tinten lichter, het is casual en het past bij bijna alles. Mid-wash denim was alomtegenwoordig in de herencollecties en het ziet ernaar uit dat het deze keer niet meer weg te denken is.